четвер, 22 серпня 2013 р.

З любов'ю до читання!

Дорогі читачі, запрошую Вас приєднатися до спокійної розмови про читання, відволіктись від буденних справ і розповісти про свої книжкові вподобання!
У кінці липня, дві чарівні дівчини, незалежно одна від одної, оживили мої дитячі спогади про любов до книжок. Розповім про них нижче. 
Мені дуже захотілося з Вами поговорити про читання. Скоренько ввела кілька речень у чернетку, щоб не забути, про що хочу писати. Але чомусь, ніяк не могла сформувати все у цілісний текст. Так і прочекала стаття на мене місяць! (ого, довго ж я зважувалась).

Почну з початку :-) Були ми сім'єю на Дні народження моєї дорогої похресниці Діани. Дівчинці з усіх подарунків найбільш сподобались книжечки. Вона зразу вхопила гарненьку "Читанку" і сіла читати. Поруч гралися дітки, лежала нерозпакована красуня-лялька з платтями. А для Діанки, в час спідкування з книжкою, ніби нічого навколо не існувало.

Любувалась я дитиною і згадувала себе малу. Я дуже любила читати книжки. Якщо попадалась дуже цікава, то за вечір прочитувала половину. 

Якби у мене була така лавка-читальня, я б до неї ще й настольну лампу прикріпила!  :-)  Суперове затишне місце, тут і вчитися не лінь буде!

Чуть не забула сказати, що розмову про книжки, веду в рамках игры "Поговорим о чтении". Дуже вдячна автору блогу "Выдумщица" Надії за чудову ідею. За можливість поритися в купі дитячих спогадів і старих книжок, пошелестіти ними, як хом'ячок, поностальгувати за дитинством...


Надя у себе в статті задала питання "... о чтении". Я не планую на всі відповідати, тому не цитуватиму запитань. Бо хочу розповісти саме про дитячу літературу. Але, можливо, Вас зацікавить. З радістю, б почитала Ваші пости-відповіді про книжки.
Ось це фото не моє. Воно мені надзвичайно сподобалось, захотіла додати до книжково-читальної статті. Навіть не міняла його оригінальний вигляд. Ось джерело, дякую Tinkuzza за фотку.
Пройшлася вдома мимо книжкових полиць. Дуже багато книжок вже прочитано. З кожною є асоціації і спогади. До кожної особливе відношення.
Незнаю, коли я навчилася самостійно читати, мабуть, коли належить, в першому класі.

У моїй родині всі люблять читати. Лиш би часу вистачало.
Книжки, нам з сестрою, дарував тато і дідусь, які ми із захватом читали. Вам знайоме відчуття, де станеш з книжкою, там і читаєш, чи присядеш і не можеш відірватися?.

Один з улюблених дитячих авторів Всеволод Нестайко. З його творами познайомила мама. Читала нам з сестрою, розповідала уривки, вміла зацікавити. А далі і ми самі не могли відірватись від "Лісових пригод" та подій у "Країні сонячних зайчиків". Хто має дітей-школярів, дуже рекомендую купити казочку В.Нестайка.

Перечитала вдома всі казки і з бібліотеки багато.
Береш книжку в руки і весь навколишній світ перестає для Тебе існувати. Ти, наче поринаєш у чарівний світ казок та мрій!
Лазиш по деревах разом з Тарзаном. Це ж було одне з улюблених занять в дитинстві, читати, плавати і лазити по деревах. Закохуєшся у прекрасних принців.
Мрієш попасти у вчорашній день, де немає заборон і всі розваги доступні (детальніше нижче*).
Намагаєшся вибратися з печер разом з Томом Сойєром та його подружкою; зловити орла чи вполювати мамонта.

* «Шёл по городу волшебник» — повесть писателя Юрия Томина в жанре литературной сказки, рассказывающая о мальчике, нашедшем коробок с волшебными спичками. Впервые опубликована в 1963 году. Вікіпедія
З цією книжкою познайомила мене мама. Вона розповідала з таким захопленням, що неможливо було не прочитати. Мабуть, її дитячі враження, від прочитаного, були дуже яскравими. Також по маминій рекомендації прочитала "Дінку". Так би хотілося згадати всі чудові книжки, але я їх читала так давно, і не можу написати про кожну.
Цікавим відкриттям стали для мене деякі твори класиків зарубіжної літератури, які не вивчають у школі. Наприклад, всім відомий А.К. Дойль, написав суперову фантастику "Загублений світ". Мабуть, на його основі, зняли багацько фантастичних фільмів, цієї тематики. А хто в дитинстві бачив прекрасний романтичний фільм "Серця трьох"? Автором роману є Дж.Лондон.  Я ще маю книжку з його цікавими оповіданнями (не золотошукацькими :-) ) Ще любила читати фантастику Р.Бредбері. Цими авторами захоплювались разом з татом.
Якось мені на День народження тато привіз збірник томів "Тарзан" Е.Р.Барроуза. З яким захватом я читала  і перечитувала! Особливо подобалась перша головна частина та про сина Тарзана.

Особливе відношення у мене було до історичних романів про козаків. Перечитала тетралогію В.Малика "Таємний посол". Пам'ятаю, ще з вчителькою сперечалась на уроці (не могла, малявка, змовчати :-))), що тетралогія це 4 томи, а не три. 
По кілька разів перечитувала А.Чайковського "На уходах". Так перейнялася, аж почала писати свою душероздираючу історію про гірку долю українського народу, під час набігів татар чи турків. Якось з мамою дістали ті старі записи, я читала вголос і реготала, від своєї творчості. А мама гордилася, яка ж я була молодець! :-) Цей випадок був неодноразовий. До того, пробувала писати ще і казки. Добре, що мама дбайливо зберегла мої "перли". Одну з казок, вже сестра в голос читала, реготали ми дві. І зараз, пишу і сміюся. Це було своєрідне самовираження.

Я ніколи не бралася за важку російську класику, не читала. У нас є чудовий родинний оповідач - наша бабуся Галюся. Любима учнями і поважана батьками, вчитель російської мови і літератури. Вона приходила додому із старими книжками і переказувала сестрі твори російських класиків. Звертала увагу на важливі і цікаві моменти. А я, із задоволенням слухала. І раніше на 2 роки, знала шкільну програму.

Для своїх дітей, я сама накупила багато цікавих і гарних книжечок. Коли ще синочок був малим, мені частіше вдавалося вирватися у Івано-Франківськ. Я щоразу привозила ілюстровані цікаві книжки. З них ми читали перші казки, вчились, вгадували, розвивались.
Читати дітям - дуже хороша звичка. Думаю, що цим ми прививаємо майбутній інтерес до самостійного читання, зацікавлюємо.
Маркіян отримав першу велику книжку з казками у подарунок, ще коли мав 2 місяці ... у животику  :-)) І доця отримала свою також. Про це подбав татко.
Одна з моїх улюблених дитячих книжок - "Олівець-малювець" Наталі Забіли. Мены, колись, її порекомендувала добра знайома. За що їй дуже вдячна.  Приємні, легкі віршовані оповідання та казки. Люблю її читати діткам уголос. Якось, знайшла стару мамину дитячу книжку Н.Забіли, ще 1953 р. і не знищена. Тепер іноді витягую і її. Третина, а може і половина віршів про Леніна та Москву, але є багато і хороших віршиків.
Хочу Вас познайомити з героїнею моїх сьогоднішніх фотографій. Діана, єдина і любима моя похресниця. 
 


Можливо Вам буде цікаво ще почитати фото-есе, мій душевний порив, з приводу:

Дякую, що прочитали мою публікацію про любов до читання. Якщо підтримаєте гру і напишете свій пост, розкажіть про це у коментарях. Можете собі як банер взяти анімації з початку статті. Також можна написати Надії. Відзвітуєте, вона формує список читаючих ;-)

Я от надумала, вже після публікації, може передати по естафеті розмову про читання... Якщо підтримуєте іде, будь ласка, крім посилання на автора гри "Поговорим о чтении", додавайте і мою адресу, у кого Ви перехопили естафетну палочку. Пишіть мені і зараз і коли буде готовий пост про книжки ;-)

34 коментарі:

  1. Юлечко, дуже цікаво й прекрасна ідея! З радістю приєднуюсь до розмови й пост обов"язково напишу)
    Може, ти забула, то я тобі нагадаю, ти - велика молодчинка й розумашечка!!!;)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вікуся, Ти перша відгукнулась! Дякую за оперативність!
      Мені аж незручно від Твоєї похвали, але все рівно приємно! :-)

      Видалити
  2. Юля, большое спасибо за участие! Такой светлый пост, чудесные фотографии, очень приятно было почитать, погрузилась в атмосферу детства, солнца, тепла, беззаботности. Крестница у тебя - красавица!
    Как и в постах других участниц, у тебя нашла много интересных книг, которые возьму на заметку:)
    "Берешь книгу в руки и весь окружающий мир перестает для тебя существовать. Ты, как погружаешься в волшебный мир сказок и грез!" - подписываюсь под каждым словом!:)
    И отдельно большое спасибо за такую рекламу моей игры!!!! А я, в свою очередь, прорекламирую Юлин книжный клуб - в его рамках мы каждую неделю читаем и обсуждаем выбранную книгу, очень интересно!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Надежда, спасибо за отзыв!
      Приятно, что Ты так внимательно вчитывалась в каждое слово!
      Спасибо за рекомендацию клуба! Но у меня сейчас нету времени на чтение книг

      Видалити
  3. Юлечка, спасибо большое за доверие! Что нужно сделать для участия? Проконсультируйте!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Жанна, укажите в посте, что пишете статью в рамках игры "Поговорим о чтении", дайте на неё ссылку. Также, добавьте, что я передала Вам эстафетную палочку на участие, укажите пожалуйста ссылку и на мой блог.
      Пишите, всё что душа пожелает или по вопросам Надежды.
      Можете, как банер использовать анимацию с сердечном (в начале статьи)
      Если будут ещё вопросы, пишите, может я что-то упустила.

      Видалити
    2. Юлечка, если это некспеху, то я принимаю эстафету, в выходные, сяду, соберусь с мыслями, хорошо все прочитаю и, быть может, что-нибудь сотворю. Окей?

      Видалити
    3. Конечно, Жанна, некспеху! Для вдохновения нужно время и настроение! Пишите, когда удобно!

      Видалити
  4. Щиро дякую за цікаву нагоду поділитися своїми спогадами дитинства і думками сьогоднішнього фахівця (адже я бібліотекар) з читачами! Із задовлленням беру участь!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тетяна, а я ж знаю! ;-) Тому і подумала, що від Вас можна дізнатися багато цікавого! Що Ваша публікація буде дуже цікавою, як знавця і близького друга книжок!
      Чекатиму адресу Вашої статті.

      Видалити
  5. Юля, очень понравился твой пост. Так душевно и трепетно говоришь о чтении , о книгах...Настоящая любовь. Срочно захотелось взять в руки книгу .Спасибо за приглашение.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Светлана, классно, что я смогла передать, а Ты почуствовать моё отношение к книге!
      Приятного чтения! Буду ждать отчёта ;-)

      Видалити
  6. Рідко тепер можна побачити дорослого, а тим паче дитину, за книгою -а читання книг для мозку що повітря для людини! Тому дуже і дуже вами захоплююся!(особливо Діаною ;)
    Я теж виросла у читаючій сім"ї... Про книги я вже писала тут:(не вмію я так робити, щоб під "тут" було приховане посилання!))) http://alina-shekel.blogspot.com/2012/09/blog-post.html
    Дуже вдячна за естафету!
    Нестайка теж любила читати :) А коли тільки навчилася читати(вголос по складах, водячи пальцем по буквах), то мені було невтямки, як моя старша сестра може читати очима :)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. О, мене читання в умі теж дивувало, в дитинстві!
      І справді, зараз всі в комп'ютерах, мобілках, у кращому випадку з елект.книгою.
      А ті, хто і далі читають по домах, на вулицю книжку не виносять. Моя думка...
      Обов'язково зайду в гості, щоб прочитати!

      Видалити
  7. Юля, молодець! По-перше - фото люкс, по-друге - читання це дійсно важлива складова нашого розвитку. І якщо її розглядає сама молодь, це просто супер. Передивилася блоги твоїх російських (блог Надії Киселевої)та білоруських подруг (блог Юлії). Вражає! Дівчата, так тримати!

    ВідповістиВидалити
  8. Юля, дуже приємно и цікаво було прочитати! Я дуже любила читати у дитинстві, зараз на жаль, не маю багато часу, слухаю аудіокнижки. Але це вже не те, що мати розмову зі справжньою книжкою. Багато української дитячої літератури мені невідомо, тільки в 10 років ми приїхали на Україну, треба було вивчати нову мову. А вот зараз мені цікаво, читаю то одну, то іншу дитячу чи дорослу книжку. Дуже тобі вдячна за спогади, це для мене як промінець, що показує напрям руху :)
    естафету із задоволенням приймаю, але не обіцяю, що зможу швидко написати :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тинкуца, приємно, що Ти написала українською. Звідки Ти родом?
      Аудіокнижки, вважаю, хороша альтернатива для зайнятих любителів почитати. Справді, це не шелест сторінок між пальцями.
      Пиши тоді, коли буде настрій! Чекатиму повідомлення з адресом статті ;-)
      Заглядай почастіше!

      Видалити
  9. Юля, дуже цікаво було читати твої роздуми. При нагоді теж напишу. Зараз трішки зайнята двома проектами - хочу швидше закінчити. тільки -но завершу, писатиму про читання))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добре, Галина! Закінчуйте свої справи! Чекатиму адресу Вашої читальної статті

      Видалити
  10. Юля, дякую за проникливу розповідь. Чудовий проект. Я приєдналася - Моя читальня

    Мій основний блог Rag doll house

    ВідповістиВидалити
  11. Взяла себе на заметку книгу Натальи Забилы, поищу её для Евы. Очень приятно находить у нас общие черты и интересы, вот, чтение, например. Я очень люблю читать. Бывали моменты, когда так увлекалась, что шла и читала. Обязательно поучаствую в эстафете!
    Наверное, любовь к чтению в семьях - это традиция, которая передаётся из поколения в поколение)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І мені приємно, Юля! Колись я дуже зачитувалась, тільки зараз не можу приділити читанню належної уваги. Останні книжки були по догляду за дитиною, та як вкладати дитину спати, і ту не дочитала, а цікаво...
      Пошукай для Єви віршики Н.Забіли, вони такі милі! Один з моїх улюблених "Олівець-малювець", як і книжка названа. Для дівчинки там багато підходящих

      Видалити
  12. Юлiя, проект мне нравится. Если не присоединюсь, то буду активным комментатором. Сама ввязалась в интересный проект, заставивший достать те книги, которые купила, но не прочитала, так как не было времени. Сейчас, в начале уч. года, его ещё меньше, но я "держу хвост пистолетом"!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Галина, спасибо, что нашли время заглянуть в гости!
      Времени меньше, но дел больше! :-) Понемногу "разгребётесь"!

      Видалити
  13. Юля, интересно было почитать! Приглашем Вас в наш SHOO-Книжный клуб!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Юля, спасибо за приглашение! Сейчас у меня нету времени на чтение ;-)
      Когда есть свободная минутка, готовлю статьи в блог и хожу к другим в гости :-)

      Видалити
  14. Юля, как мне понравился рассказ (просто пост или сообщение не могу назвать) о детских книгах!!! Практически все имена, перечисленные в тексте, для меня незнакомы, так что буду исправляться.

    ЗЫ: а переводчик мне не понадобился: у меня в школе был украинский язык, говорить нас не научили, но понимать - понимаю))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Наташа, как мне приятно, что мои ностальгические мысли кому-то интересны!
      Классно, что понимаете украинский язык!
      Погуляйте ещё по блогу, может найдёте много интересного!

      Видалити
  15. "Серця трьох" - незабутні враження з дитинства, мабуть зараз фільм вже не так "пішов")
    Бредбері теж люблю... Раніше я богато читала, а зараз, нажаль, вільного часу менше.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Зараз час свій присвячуеш вишиванню. Читати будемо у старості :-)
      Дякую, що не полінилася перечитати всю довжелезну статтю

      Видалити
    2. Крім вишивки тепер читаю "довжелезни статті" у цікавих блогах :)))))
      Але буду старатися час і на книги знайти!

      Видалити

Завжди рада Вашим відгукам!
Якщо не знаєте як написати, будь ласка оберіть коментувати як: - ім'я/url.
Впишіть як Вас звати і свій коментар (url необов'язково, може бути адрес сторінки у соцмережі)
Якщо маєте пошту на Gmail, можна використати свій профіль ;-)
Дякую :)

Є що переглянути:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярні публікації