середу, 16 жовтня 2013 р.

Краса поруч та правила композиції

Умій радіти життю та побач прекрасне поруч.

Сьогодні я розповім і покажу Вам місцинку над річкою, де я відпочиваю душею.  Два мости через річку біля старої дерев'яної церви, подалі від центру міста та шуму машин.
Старий міст на фото, побудований ще за Австрії. Він був міцний роками. Пам'ятаю якось в юності ходили по його дощечках і гойдались. Був підвісним і добре тримався,  доки його не зруйнувала повінь 3-5 років тому.
Також хочу розповісти про основні прийоми у фотографуванні, які я освоюю. Як кажуть, наглядний приклад краще сприймається. Покажу на фотографіях з цієї місцинки, заодно прийму участь у фотозавданнях.

Фото нижче - вийшло з фотоприйомами "Правило третьої" та "Перспектива". Стара церква, наче розміщена на перетині ліній, зліва. На передньому плані кущик, по бокам дерева, а у глибині дерев'янна церква.

Чомусь ця затишна місцина мене надихае. Тут така умиротворяюча атмосфера (якщо я правильно виразилась). Річечка тихо пливе, старі дерева, поруч церква, поле. Тут ніби час зупинився... А старовинний зруйнований міст, наче портал у паралельний світ, де спокій, завжди тепло, затишно, приємно і далеко від буденної реальності.
Якщо вже у мене виникнули такі філосовські думки, з приводу, думаю покажу Вам фото, що вище "Гармонія. На межі реальності та нірвани". Додаю його до участі у фотозавданні ...
Це своєрідний анонс майбутньої публікації чудової фотосесії, яку я провела у саме цій місцині, яку так описую і показую всю публікацію :-).

Також, дуже цікаво виглядає на знімках відображення чогось в іншому. В даному випадку верби, сонце у воді. На правій фотографії коллажу ще і фреймінг використала з допомогою стовбурів дерев.
Далі відокремлення основного об'єкту зйомки від інших елементів кадру.
Також до цього правила підходять і два макрофото у коллажі нижче.


Тепер детальніше напишу про правила композиції у фотографії. Спочатку думала, що всю статтю присвячу одному, який мені подобається. Адже кілька фото зроблені з ним. 
Коли шукала в гуглі більше інформації про прийом, дізналась справжню назву "Фреймінг". Акцентування уваги на певній частині зображення, з допомогою природних рамок. Це моє розуміння, на основі прочитаного в інтернеті. Дуже цікаво застосовувати його на знімках. Поки що не відмовляюсь від ідеї окремого посту в майбутньому.

Два фото вище и одне нижче додаю до участі у фотозавданні "Достойное обрамление". Всі ці фотографії мені дуже подобаються. Не могла визначитись з однією, адже кожна з трьох двало підходить.

Це фото мені особливо дороге. Я вже багато разів його відкривала і любувалась.
Тепер я розумію, чому воно так притягує мій погляд. Я, підсвідомо, у ньому використала кілька правил композиції. А зрозуміла це, після прочитання статті "Композиция в фотографии". Її автор Africa доступно описує основні прийоми у фотографуванні, для створення вдалого кадру. Раджу і Вам почитати. Цікаво і корисно! :-)

Я наче математик, проаналізувала своє улюблене фото і можу сказати. що на знімку: 
- направляючі лінії - кріплення мосту, схожі на канат;
- ритм - можливо, бо є сходинки;
- симетрія - схожий вид і справа і зліва;
- перспектива - передній план - колосочки, середній - стовпці мосту, задній план - дзвінниця;
- обрамлення кадру - у мене получилось подвійне! Колосочки зробили природну рамочку до моста. А стовпчики  виділили вид на дзвінницю.

Також хочу показати і такі сходинки. Не хочеться виділяти окрему статтю на них. Адже тема у мене надрічкова.
Ці фото зроблено 1,5 тижні після попередній, трохи вище по течії. Тут ми влітку з синочком гралися і ходили вбрід по воді. Маркіян скакав по цих сходинках, що люди вручну зробили, щоб спускатись до річки. У цій статті є фото зверху стежки на річку.
Коли я фотографувала, листя сипалося з верби у річку і плило за течією. Так гарно! Зробила багато кадрів, щоб зловити листопал, але листочки невеликі і на загальному пейзажі незамітно. Поки цоркала, казала Маркіяну, що хотіла б зловити листочки (в кадр). І зразу ж після цих слів мені у долоню з фотоапаратом плавно примостився жовтий листочок. Цікаво!

Ось такий собі аналіз фотографій у мене сьогодні получився :-) Коли я робила ці знімки, ще не читала статтю про композицію. А наступного, буду спеціально звертати увагу на основні прийоми композиції у фотографуванні.


Не претендую бути прикладом для наслідування з сьогоднішніми фото. Просто розповідаю, як вчуся. Можливо, Вам допоможуть мої роздуми по темі. Спробуйте і Ви фотографувати, дотримуючись основних прийомів композиції. 

Дякую, що переглянули фотографії і прочитали мою статтю. Надіюсь, вона стане для Вас корисною.
Буду вдячна за лайки і плюсики в гугл. Заходьте ще! Ваша, Lysulka.

24 коментарі:

  1. Юля, вот это ты работу проделала. Молодец. Церковь -супер! про портал очень поэтично. У Ивы (слава) хороший свет. Мне нравится твое упорство. Желаю больших успехов!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Светлана, спасибо!!!
      Ловлю каждое Твоё слово и радуюсь прочитанному.
      Если будут рекомендации, замечания, тоже буду за них благодарна! ;-)
      На счёт упорства, только пришла с прогулки. Пока доченька спала в колясочке, а сын бегал, провела супер осеннюю фотосессию для девочки :-)

      Видалити
  2. Дуже гарний старий міст, також сподобались фото, на яких сходинки підходять впритул до води. А стаття про композицію дійсно пізнавальна, я теж її недавно читала )

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Nazariya, дякую, що виділила фото. Трохи в редакторі з ним попрацювала, щоб таким цікавим було! А то чомусь фото в оригіналі якесь сірувате було, неяскраве. Але не могла відмовитись від ідеї його показати, б гарненькі сходинкию
      І я статтю про композицію із задоволенням переварила, і видала Вам проаналізований фотографічний "продукт життєдіяльності" :-)))

      Видалити
  3. Юля, очень красиво! Тропа к реке какая-то волшебная, как из фильма о Робине Гуде.... Умница!

    ВідповістиВидалити
  4. Зачарували мене твої фото, особливо ч/б церква з містком і річка-дерево-сходинки! Супер!

    ВідповістиВидалити
  5. Добрый вечер, Юлия! Ну невозможно оторвать взгляд, какая красота! Ступеньки к реке, усыпанные разноцветными листьями действительно словно из сказки:))

    ВідповістиВидалити
  6. Здравствуйте, Анна Анатольевна!
    Спасибо за Ваш добрый комментарий! Приятно!

    ВідповістиВидалити
  7. Юля, очень красивые фото и интересные кадры. Ты так основательно всё изучаешь и применяешь на практике, молодец!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Евгения, рада, что Вам понравились фотографии!
      Живу фотографией, даже слишком наверное :-) Только об этом и думаю.

      Видалити
  8. Какое место красивое!!! Мост и колокольня такие фотогеничные)))
    Я просто обожаю правильную композицию на фото!!! Художественные навыки иногда просыпаются во мне))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Танюша, там всё очень красиво, хорошо гулять возле мостов...
      Ты художник по призванию и образованию? ;-)

      Видалити
    2. Немножко не угадала. Я творческий человек по призванию))) Когда училась в школе я закончила художественную школу. По образованию я эколог. А работала вообще в медицине. Вот как судьба меня кидает))) Но сейчас я хочу вернуться к творчеству и сделаю для этого всё!!))

      Видалити
    3. Желаю успехов! Заниматься тем, что по душе - наилучшее!

      Видалити
  9. Сколько интересных фотографий. Юль, здорово, что ты самосовершенствуешься, и что тебе это нравится. А то, что тебе нравится, видно по твоим фотографиям :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Лиля, спасибо Тебе большое за внимание к моим фотографиям и прекрасные советы!
      Фотография заняла половину моей жизни и мыслей. Хотела бы направить это увлечение в правильное русло!

      Видалити
  10. Надзвичайно цікава і корисна стаття! Дякую, Юля, що ти розвиваєшся, досліджуєш і ділишся відкриттями!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дуже рада, що зацікавила своїм дослідженням! Справді, краще фотографувати на 10 кадрів на сліпо, а 2 зі знанням правил композиції.
      У мене є і наступні ідеї дослідження. Вони зараз у процесі вивчання в інтернеті і випробування у житті.
      Ще би час на те, щоб все це грамотно описати.
      Немаю часу навіть на онлайн курси, то хоч по ночах на телефоні розумні поради по фотографуванню почитаю :-)))
      Для того фотоблог і завела, щоб показувати фото і розповідати їх біографію :-))

      Видалити
  11. Юльчик, ну просто настоящий профессионал - и фото, и отношение к созданию фото, и к обучению! Не могу снова не повторить, что это вдохновляет и вызывает уважение! И ещё, вы в такой красоте гуляете...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. О, за професіонала дуже дякую! Мені ще дуже далеко!
      Але я намагаюся вдосконалюватися. Почитати щось корисне, коли є час.
      Навіть так, дуже приємно!
      У нас містечко невелике, річка як змійка звиваеться по території, багато де можна над природою погуляти. Я так люблю, далеко від шуму машин. З фотоапаратом і в спокої.

      Видалити

Завжди рада Вашим відгукам!
Якщо не знаєте як написати, будь ласка оберіть коментувати як: - ім'я/url.
Впишіть як Вас звати і свій коментар (url необов'язково, може бути адрес сторінки у соцмережі)
Якщо маєте пошту на Gmail, можна використати свій профіль ;-)
Дякую :)

Є що переглянути:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Популярні публікації